skip to main |
skip to sidebar
Günümüz çağında her çocuğun oynadığı elektronik araçlar yani bilgisayarlar çocuklara zararımı var yoksa yararımı. Çoğu kişinin düşüncesi gibi çocuklarınızın beynini mi yıkıyor yoksa ?
Bilgisayar oyunları en son bakanlık tarafından olmak üzere çok kişi ve kurm tarafından eleştirilmiş. Hem de yasaklanmaya çalışılmıştı. Ama bu oyunlar gerçekten bu kadar zararlımı, oynanmaması mı gerek? Hepsi günah keçisi mi ? Tabiki hayır. Bilgisayar oyunları insanı çok yönlü geliştiren eğlence araçlarıdır. Doğru kunlalındığında;
1- İnsanı mutlu eder. Sevdiğiniz bir şey yapmış olursunuz. Bu da stresi azaltır.
2- Bilgisayar oyunları insanı aptallaştırmaz. Alman bilim adamlarına göre her gün 30Dk Mario64 oynayan birisinde kisa süre içinde beynin bazı bölgelerinde gelişme hızlanır.
3- Ortama detaycı bakarsınız. Görüşünüz netleşir. Ayrıntıları kolay farkedersiniz. Örnek vermek gerekirse Call Of Duty serisi. Ortamdaki düşmanları farketmek ve kurşunların erden geldiğini farketmeye çalışmak dikkatinizi epeyce artırır
4- Tek yönlü değil çok yönlü düşünürsünüz. Tomb Riader, Prince of Persia gibi puzzle oyunları size farklı biçimlerde bölüm bitirmeye zorlar.
5- Piyasada bir çok online oyun var. Bu oyunlarda ekip olarak çalışmak zorundasınız. Böylece ekip çalışmalarına çok daha rahat uyum sağlarsınız.
6- El göz kordinasyonu gelişir. Hem ekrana bakıp hemde ellerinizle controlleri kontrol etmek zorundasinizdir. Buda size bir çok konuda avantaj sağlar.
Eee... Peki madem bu kadar yararı var bu oyunların neden televizyondaki piskoloklar tam bir beyin yıkama aracıymış gibi görüyor bu oyunları. Çünkü her şeyin en iyisini bilen pskoloklar okuduğu 6 senede bir şeyi yorumlarken onun ne olduğunu öğrenmek gibi bir ders görmemişler. En basit örnekle Minecraft.
Uzman Psikolog Alanur Özalp: Minecraft gibi oyunlar çocuklar üzerinde olumsuz etki yapıyor. Oyundaki dünya ile gerçek dünyayı ayırt edemiyor; oyun yüzünden birbirlerine ya da hayvanlara eziyet edebileceklerini düşünüyorlar. Hayvanlara vurduklarında, hayvanın hiç acı çekmeyeceğini düşünüyorlar. Sadece hayvan değil, kendi arkadaşlarına, kardeşlerine de daha acımasız, şiddet içeren hareketlerde bulunuyorlar. Çocuklar tarafından bu oyunlar gerçek zannediliyorlar.
Yukarıdaki yorum psikolog Alanur Özalp' e ait. Belli ki oyuna girip bakmamış. Eğer çocuğunuz 3 yaşından küçük değil ya da şizofren değil ise hiç bir şekilde bu oyunu böyle algılamaının imkanı yok. Hadi böyle anladı diyelim. Oyunu oynasaydı oradaki oküz gibi duran ebebeyn kilidi kısmını görür ve oyunun sadece inşa etme üzerine olan modunuda görürdü. Fakat yine kibir yine çok bilmişlikten kaynaklandiğından olsa gerek. Tenezzür etmemiş. Fakat bu oyunu hakkaten oynayıp doğru yorum yapan psikologlarda var. Keşke hepsi onlar gibi olabilseler.
Uzun lafın kısası bilgisayar oyunlarının zarardan çok yararı var. Ama anlayana var tabi. Takipte kalın...
0 yorum:
Yorum Gönder