Ekran Kartı Seçimi Nasıl Yapılmalı ? Uygun Fiyata Güçlü Ekran Kartı Var mı ?

  Tahmin edeyim siz de babanızın arkadaşı olan bir bilgisayarcı dan ekran kartı aldınız. Ve bu namuslu esnafımız size sürekli 4Gb olan her oyunu süper oynatır dediği bir ekran kartını tavsiye etti. Ve şuan neden hiç bir oyunu doğru dürüst açmıyor bu a. k...... ekran kartı diye düşünüyorsunuz. Cevabı makalemizde.




 Ekran kartları hem tasarımcılar hem de oyuncular için vazgeçilmez bir araç. Çoğu zaman donanımla ilgi alakası olmayan oyuncu arkadaşlarımız mahallesinin bilgisayarcı sına kasanızı götürüp '' Bana yeni ekran kartı lazım '' diyorsunuz... Ve hayatınızda harcıyacağınız en boş parayı verdiniz. Bakın ekran kartı alınırken dikkat edilmesi gereken şey ne ekran kartının ram miktarı yada bit değeridir. İçindeki Gpu' nun güncelliği, gücü ve mahallemizin bilgisayarcı sının ısrarla anlamadığı ram çalışma frekansı. Şunu basit bir örnekle açıklıyım.









 Yukarıda duran ekran kartlarından sol taraftaki Asus R7 240, sağ taraftaki ise Asus Gtx 980 Ti. İki kartta da 4GB ram var. Sizce bu iki kartı karşılaştırma akıl işimi ? 400Tl' lik R7 240, 2800Tl' lik Gtx 980Ti' ın önünde durabilir mi ?  Ama ikisi de 4Gb değil mi bilgisayarcı amca. Peki iyi ekran kartını nasıl anlıycaz ? Bunun bir yolu yok mu ? İşte size basit bir formül. 



İyi Ekran Kartı Nasıl Anlaşılır ?

1-AMD / Nvıda 


 Yapmanız gereken ilk seçim Amd veya Nvida  cephesindeki kartlardan birini tercih etmek zorundasınız. Çünkü başka seçeneğiniz yok :D . Nvıda size düşük güç tüketimi ve daha az ısınmayla yüksek performans sunarken, Amd kartları ise bu konuda daha başarısız. Ama bunları göz ardı edip ''Ben oyuncu adamım ! Elektrik faturasına yansıyacak 5-6 Tl umurumda değil. '' diyorsanız Amd seçmenizi tavsiye ederim. Nvida' ya göre piyasada çok daha uygun fiyata Amd kart bulabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse Nvida Gtx 980  2300 Tl iken rakibi Amd R9 390X 2000 Tl. Bu modellerde fazla bir fiyat uçurum yok fakat daha farklı rakip modellerde devasa farklar olabiliyor. Bu bide o zamanki dolar kuru ve ya satın alacağınız siteye bağlı olarak değişir. 

2- Model Seçin 


 Amd ve Nvida markalarından birini seçtiniz sırada bu markaların modellerine bakmakta. Nvida cephesinden bahsedecek olursak...

 Bu saatten sonra toplayacağınız sistemde Nvida' nın Gtx900, Gtx 700 , Gtx600... serilerinden birini kullanacağınızı var sayıyorum. Ekran kartının gücü son 2 rakamından belli olur. Örnek vermek gerekirse '' Gtx 980, Gtx 960'dan daha güçlüdür'' gibi. Ekran kartının güncelliği ise ilk rakamından anlaşılır. Yine örnek vermek gerekirse '' Gtx 980, Gtx780 den daha günceldir.''. Ve viz her zaman güncel olan ekran kartlarını tavsiye ediyoruz. Son bir şey daha eklersek kart isimlerinin sonundaki ''Ti'' yazısını size nasıl açıklarım bilmiyorum ama ''Ti'' iyi bir şey. Aynı olay Amd kartlarda da var. Amd kartlar demişken sıra onlarda.

 

 Amd kartlarda ise yine olay aynı fakat Amd ekran kartı serilerini R7, R9... vb. şekilde sınıflandırmış. R7 serisinde bütçesi kısık olanlar için çok iyi performans veren kartlar bulunuyor. Onun dışında olay aynı ''R9 390, R9 380' den daha güçlüdür ve ya ''R9 390X, R9 290X'den daha günceldir'' gibi... Ve tekrar söylüyorum her zaman güncel ekran kartları kullanmaya dikkat edin. Birde Nvida'da ki ''Ti'' olayı Amd' de X olarak geçiyor. ''R9 390X'' gibi. 

 Sonunda ''X'' ve ya ''Ti'' ibaresi olan kartlar olmayanlara göre daha güçlüdür. 


3- Marka Seçin 


 Aynı ekran kartını üreten birden fazla marka vardır. Asus Gtx 980 gibi Msi Gtx 980 de olabilir. Aynı Gpu' yu kullanmalarına rağmen soğutma sistemi vb. özellikler onu diğerinden ayırır. Performans farkı çok olacağını zannetmiyorum. 

 Ekran kartı seçiminde Asus, Msi, Evga, Gigabeyte markaları çok  tercih edilirken Sapphire, Zotac... gibi daha az tanınmış markalar bütçesi kısık kullanıcılar tarafından tercih edilir. Eğer bütçeniz varsa Asus, Msi, Evga, Gigabeyte markalarını kullanmanızı öneriyoruz.






  Şimdi seçimimizi yaptık hangi marka, model kullanacağınıza karar verdiniz. Ama hala aklınızda soru işareti kaldıysa bizim size önerilerimiz.






Öneriler



Orta - Alt Sınıf: Msi R7 240  veya Asus Gt730 
Orta Sınıf: Asus R9 380 veya Msi Gtx 960
Orta - Üst Sınıf: Msi R9 390 veya Asus Gtx 970
Üst Sınıf: Msi R9 390X veya Asus Gtz 970 
Üst Seviye Oyuncu: Asus R9 295x2 veya Evga Titan X  
Üst Seviye Tasarım: Sapphire Amd Fire Pro W9100 veya Evga Titan Z



 Eğer aklınıza takılan bir şey veya sorunuz varsa yorumlar köşesi sizindir tepe tepe kullanın.

















0 yorum:

Yorum Gönder