Teknolojinin Karanlık Yüzü ( Sübliminal Mesajlar) Bölüm 1

Hayatımızın her yerinde eğer mağarada yaşamıyorsanız bir şekilde teknoloji ile yakından bir etkileşim iniz olmuştur. En basitinden izlediğiniz film, kullandığınız telefon veya oynadığınız oyun. Bu söylediklerim hayatımıza eğlence ve kolaylık katan şeyler olsa da her şeyin bir kotu tarafı vardır... Öyle değil mi  ?




   İnsan duyularının bir kapasitesi vardır. Bunun üstüne çıkmak imkansızdır. Gözumüz saniyede 24 kare görür veya kulağımız 20-20000 hz duyar. Bunların dışındaki görüntü ve sesler bilincimize depolanır. Bu depolanan görüntü ve sesler beynimiz ce yorumlanarak bilincimize girer. 

   İnsanlara subliminal mesaj vermenin çok çeşitli yolları vardır. Genellikle arka planda farkedilmeyecek ayrıntılar kunlanılır. Bunlar ilk bakışta farkedilmeyecek fakat beynimizde depolanacak görsellerdir. Biz bunu algılıyamasakta bilinç altımızda sonradan kunlanılmak üzere beklerler. Ve bu yöntemi güvendiğimiz her marka neredeyse kullanmıştır.  


1- Subliminal Mesajların Çıkışı 

   Eski Roma da insanlar isyan etmesin diye imparatorlar kanlı gladyatör maçları düzenlerler ve halkın ilgisini bu yöne çekmesini sağlarlardı. Bunun günüzmüz deki versiyonu ise izdivaç programları, günlük diziler gibi gereksiz fakat insanların ısrarla izlediği şeylerdi. Peki ya hiç düşündünüz mü her gün kızdığınız ve program bittikten sonra eleştirdiğiniz hatta kötülediğiniz bu yayınlara neden bir bölümünü bile kaçırdığınız da kendinizde bir eksiklik hissediyorsunuz. Bunlar ayni gladyatör misali insanları sorgulamamaya ve isyan etmemeye çağıracak mesajlar içerir.


  Subliminal mesajlar ilk olarak bir sinema salonunda 25.  kare tekniği kullanılarak yapılmıştır. 25. karede ''buz gibi kola iç'' yazısı çıkmış ve haliyle kola satışları o arada patlamıştı. Ama günümüzde bu mesajlar bu kadar masum kalmamış hatta insanları dini ve milli kişiliği gibi konularda kaygıya düşürecek subliminal mesajlar bile yazılmış. (Herkesin bazı ülkeleri durdurulamaz güç veya dünya devi gibi görmesinin sebebi de bu yüzdem kaynaklanmakta ! )

2- Nasıl Zihnimizi Etkiler

   Subliminal mesajlarin bizi bir çok şekilde etkileme yolu vardır. Arka planda gördügümüz şeyler veya göremediğimiz görüntü ve sesler...





   Yazının başında söylediğim 25. Karenin çalışma mantığı şu şekildedir. İnsan gözü saniyede sadece 24 kare görür. Ama beyin  24 le sınırlı değildir gördüğü her kareyi yorumluya bilme kabiliyeti vardır. Bu sebebden daha fazlasını göremesekte depolanır. Eğer bir film saniyeye 25 kare düşecek şekilde yapılır ise 25. kareye koyulan bazı mesajlar siz göremesenizde zihninizde depo edilir. Bu durum kulağımızın duyamadığı 20-20000 hz dışında kalan seslerde de vardır. 

3- Nerede / Ne Amaçla Kullanılırlar ?

   Sübliminal mesajlar sinema, oyun, dizi ve TV programlarında sıkça kullanılır. Amaç bir şeyi size iyi göstermek yada tam aksine kötülemektir. Bu mesajlar direk olarak sizi etkilemez. Bir izlemede falan olacak iş değildir. Sıkça tekrarlanması lazım ki sizi etkiliyebilsin. 




   Amerika' da yayınlanan bir müzik ödülü programı her sene olduğu gibi reyting rekorları kırdı. İsmi lazım olmayan bu programın geçiş efektlerinde KFC, Toyata... gibi kaliteli olarak nitelendirilen markaların logoları saniyenin 100/1 den daha az bir sürede gösterildi. Başka bir örnek  vermek gerekirse ''Tom ve Jery'' adlı çizgifilmde arka planda üçgen içinde göz resmi sıkça rastlanmıştır. Hatta arkaplanda verilen mesajda çocukları şeytana tapmaya itecek nitelikte harakteler vardı. Bu tür çizgifilmlerde daha bir çok teknikle çocuklara zararlı bir davranış aşılayacak bir sürü unsur bulunur. Bunlar çocukta hemen etki göstermez, ileri ki yaşantısını etkiler. En bililenlerinden sıralamak gerikir ise. 

Temel Reis: Uyuşturucu ( Ispanak yedeği kutunun içinde kokain vardı. )
Dufy Duck: Cinsellik ( Arka planda bir çok seks görüntüsü bulundurur )
Sünger Bob: Eş Cinsellik ( Karakterin davranışları bunu gösterir. Ve bu çizgi filmde daha çok sübliminal mesaj vardır)

...

  Hatta Müslüman bir devlet isyanları önlemek için radyoda çıkan Kuran dinletisinin içine gizli mesajlar saklamıştır. Böylece halkın büyük çoğunluğunu bastırmayı başarmıştır. 

  Ve insanlar üzerinden gizli deneylerde yapılmaya çalışılmıştır. 80' li 90' lı yıllarda atari salonları daha yeni yeni popilerlik kazanırken Polybius adlı bir oyun atari salonlarına bomba gibi düşmüş ve kolay oynanışı, hırs yapan yapısıyla büyük ilgi görmüştü. Fakat oyunu uzun süre oynayan kişilerde hafıza kaybı, sorulan sorulara cevap vermeme gibi sorunlar gözükmüştü. Kimiler buna bir FBI deneyi olduğunu, kimileri ise bazı yasa dışı örgütler tarafından yapıldığını savundu. Bazıları ise böyle bir oyunun hiç var olmadığını söyledi.



İşte sübliminal mesajların etkilerini anlatan kısa bir video:





Bu bölümlü bu kadar şimdi gidip ''Evleririm Seni'' programını izlemek zorundayım. 


Sıradaki bölüm: Dünyanın En Tehlikeli Hack' leri 










0 yorum:

Yorum Gönder